YDS Hazırlık

YDS Paragraf (Reading) Sorularını Çözerken Dikkat Edilmesi Gerekenler 1:

YDS'de PARAGRAF (READING) SORULARINI ÇÖZERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR Madde 2 Okuma Deneyimi

1) Okuma Deneyimi
2) Anahtar Kelimler
3) Soru Formatına Aşinalık
4) Soru Köklerini Tanımak
5) Süreyi Doğru Kulanmak

Reading sorularını çözebilmek için genel olarak yukarıdaki beş maddeye dikkat edilmesi gereklidir. Aşağıda ayrıntılı olarak bu beş maddeyi tek tek ele alalım.

1- Okuma Deneyimi

YDS’de okuma parçalarında başarılı olan öğrencilerimle sohbetlerimde, başarılı olanların kitap okuma alışkanlığına sahip kişiler olduğunu gözlemledim. Bunun nedeni okuma deneyiminden kaynaklanan anlatımsal uygunluğu (COHERENCE) geliştirmiş olmalıdır.

Sizin de bildiğiniz gibi evrensel olarak yazının anlatımsal bir şablonu vardır, yani herhangi bir cümleden sonra rastgele bir cümle gelmez. Mutlaka, takip edecek olan cümle, arkasındaki ve önündeki cümleyle anlatımsal bir uygunluk göstermek zorundadır. Okuma deneyimine sahip olan kişiler işte bu anlatımsal uygunluğu farkında olmadan GELİŞTİRMİŞLERDİR. “Ya bu şık olmaz ki” derler çoğu zaman sebebini söyleyemeseler bile.
Sonuç olarak bir cümleden sonra hangi cümlenin anlatımsal olarak geleceğini tahmin etmek için anlatımsal uygunluğa vakıf olmak gereklidir.
Bu konuyla ilgili önerim eğer YDS gibi sınavlara hazırlanmaya başladıysanız hemen kitap okumaya da başlamanız olacaktır. En azından her gün yatmadan önce yirmi dakikanızı buna ayırabilirsiniz, örneğin bir takvim yapıp her gün o takvime uyabilirsiniz.

 

Not: Diğer maddeleri sonraki yazılarımda anlattım, her madde üzerinden ayrı bir tartışma ortamı oluşması için parça parça yayınlamayı daha uygun buldum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Solve : *
24 × 6 =