YDS Hazırlık

YDS Paragraf (Reading) Sorularını Çözerken Dikkat Edilmesi Gerekenler 2

YDS'de Paragraf Sorularını Çözerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar - Madde 2 Anahtar Kelimeler

2. Anahtar Kelimler

 

Paragraftaki kelimelerin çoğunu bilmesekte bazen doğru cevabı bulmak mümkündür. Bunun nedeni doğru şıkkı bulmak için bütün kelimeleri bilmenin gerekli olmadığı gerçeğidir.

Evet, yanlış duymadınız doğru cevabı bulmak için bütün kelimeleri bilmek şart değildir. Ancak şunu da vurgulamak isterim ki bir cümleye anlam kazandıran zarf ve sıfatları bilmek gerekir. Bu kelime türleri genelde herkesin bildiği sıklık oranı bir hayli yüksek olan kelimelerdir. Örnek olarak big, short, fast, half, only, few, completely gibi kelimeleri sayabiliriz.

Bu kelimeler dediğim gibi biraz bu işe aşina olanların çoğunu bildiği kelimelerdir. Önemli olan reading parçasını okurken bu kelimelerin altını çizip ne demek istediklerini anlamaktır.

Örnek soru:

She was among very few female teachers in the town. Her students liked her so much because she behaved them decently and taught them how to be a good person. We can deduce from the passage that —-.

 

A) she wasthe only teacher in the town (elenir)

B) she not only taught her students the subjects of their lessons (doğru cevap)

C) there were more than enough teachers in the town (elenir)

D) there wasn’t any male teacher in the town (elenir)

E) the town was not a big one.(elenir)

 

“A” şıkkı elenir çünkü “very few” kelimesi birden fazla anlamına gelir. Halbuki “the only” tek demektir.

“B” şıkkı doğru cevap çünkü; “not only” den yola çıkarsak öğrencilerine derslerin yanında nasıl iyi bir insan olunacağını da öğretiyor.

“C” şıkkı elenir çünkü “more than enough” gereğinden fazla demektir. Ancak bununla ilgili bir bilgi paragrafta geçmiyor.

“D” şıkkı elenir çünkü “any” kelimesinden yola çıkarsak “çok az bayan öğretmen” olması hiç erkek öğretmen olmadığı anlamına gelmez.

“E” şıkkı elenir çünkü “big” kelimesinden yola çıkarsak kasabanın büyüklüğü ve küçüklüğü ile ilgili bir bilgi bulamıyoruz paragrafta.

 

Örnekten de anlaşıldığı üzere aşina olunan zarf ve sıfatlar çoğu zaman doğru cevabı bulmamız için yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra anahtar kelimelere modallara ve relative clauselara da dikkat etmeliyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Solve : *
15 − 15 =