YDS Hazırlık

YDS Hazırlıkta Yapılması Gerekenler #3

YDS'ye Hazırlanırken Yapılması Gerekenler 3

10. YDS sürecinde kaynaklar nasıl olmalı?

YDS ye hazırlanırken doğal olarak hepimiz kaynak arayışına giriyoruz bu durum her hangi bir kursa gitsek te gitmesek te geçerliliğini sağlıyor. Ancak herkesin mutlaka elinin altında bulunması gereken kaynakları listelemek gerekirse:

  • A. Dilbilgisi kitabı: Dilbilgisi kitabının konu anlatımının basit, sade ve mümkünse Türkçe olması daha faydalı olacaktır. Alıştırmaların basitten zora doğru gitmesi sizleri anlama noktasına daha sağlıklı bir şekilde götürür. Çok fazla detay içeren kitaplardan kaçının. Unutmayalım ki bizden bir İngilizce öğretmeni olmamız beklenmiyor. Bu noktada YDS Publishing’ ten çıkan ‘’YDS Grammar’’ kitabını sizlere önerebilirim.

 

  • B. Kelime kitabı: Maalesef piyasada bildiğim kadarıyla özel olarak kelime bilgisi adına yayınlanan kitapların sayısı çok fazla değil. Bunun nedeni belki de müstakil bir kelime kitabının hazırlanmasının çok zor ve çileli bir süreç olmasıdır. YDS için hazırlanan iyi bir kitapta prefix / suffix çalışmalarının yanı sıra boşluk doldurma çalışmaları ve yeterden fazla test olmalı. Mümkünse bu testlerde geçen kelimelerin Türkçe karşılıkları ve hangi türe oldukları yani sıfat mı, fiil mi, zarf mı yoksa isim mi olduklarına dair açıklamalar olmalıdır. İlaveten daha önce çıkmış kelime sorularına mutlaka yer verilmelidir. Dahası iyi bir YDS kelime kitabında mutlaka preposition konu anlatımına yer verilmeli be phrasal verbs çalışmaları olmalıdır. Yukarıda saydığım bütün maddeleri içeren ‘’YDS Vocabulary’’ kitabını size gönül rahatlığıyla önerebilirim.

 

  • C. YDS Soru Bankası: Bu tür bir kitap olmazsa olmaz bir yardımcı kaynak mahiyetindedir ve sınava yakın bir dönemde üzerine ağırlık verilmesi daha uygun olacaktır. Bildiğiniz gibi YDS sınavında on bir farklı soru tipi bulunmaktadır ve bir YDS soru bankasının bütün bu soru türlerini kapsaması şart. Mümkünse bütün soruları ayrıntılı çözümlerinin yapıldığı bir kitap ve hatta bu çözümlerin videolarının olması çok faydalı olacaktır. ‘’YDS SINAV TEKNİKLERİ’’ kitabının bu konuda en başarılı yayınlarından bir olduğunu düşünüyorum.

 

  • D. YDS Deneme Setleri: Olmazsa olmaz bir kaynak daha. Sınava hazırlık sürecinde belli bir aşamaya geldikten sonra düzenli bir şekilde deneme yapılması gerektiği hepimizin malumudur. Ancak önemli olan sağlam bir deneme seti bulup çözmektir. YDS deneme setinde en az 10 deneme olmalı ve denemelerin mutlaka çözümlü olması gerekmektedir.

 

  • E. YDS Mini Denemeler: YDS’ye yönelik Mini Deneme setleri standart bir YDS sınavının yarısını teşkil ettiği için çözmesi tam bir denemeye göre daha kısa süreli olacağından hem daha zevkli hem de daha az yorucu olacaktır. Rutin deneme sınavlarına başlamadan önce ya da ara sınav şeklinde çözülmesi pratik yapma açısından çok faydalı olacaktır.

 

  • F. YDS Yaprak Testler: YDS’ yönelik hazırlanan yaprak testler özellikle konu anlatımından sonra konuyu pekiştirmeye yönelik olmalı ve ayrıca bu testlerin konuları kendi içinde sarmal bir teknikte hazırlanmış olması çok önemlidir. Örneğin sadece tense konusuyla alakalı bir yaprak testin olmasının elzem olduğu gibi ilerleyen testlerde karma konuların karışık bir şekilde sunulması da önemlidir. Sadece tenselerin ya da modalların olduğu bir yaprak test mantığından ziyade önce özel sonra karma testlerin olması daha faydalı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Solve : *
21 − 3 =